WEB MariFotografie 24
Hypno-
Birthing

“When you change the way you view birth, the way you birth will change”

- Marie Mongan -

Jij draagt een kindje in je! 

Wat een bijzondere tijd is dit voor jou en je partner. Geniet van deze mooie periode waarin nieuw leven groeit. Het is prachtig om te zien hoe je lichaam zich vanzelf aanpast en voorbereidt op de geboorte. Daar hoef je niets voor te doen.
Wist je dat je lichaam ook alles in zich heeft voor een krachtige bevalling? Bevallen hoef je niet te leren, dat doet je lichaam vanzelf. Wel kan je je goed voorbereiden op wat komen gaat, zodat de geboorte ook een mooie, bijzondere en krachtige ervaring kan zijn voor jou, je (geboorte)partner én je kindje! Ook als de geboorte anders loopt dan gehoopt.

In de HypnoBirthing® cursus leer je vanuit ontspanning en vertrouwen én met behoud van regie de bevalling in te gaan.
Mijn missie is dat jullie met een positief gevoel en vol trots terug kunnen kijken op de geboorte van jullie kindje.

Willen jullie dit ook?

WEB MariFotografie 35

Een positieve geboorte ervaring waar jullie met trots op kunnen terugkijken
Met aandacht stilstaan bij jullie zwangerschap
In verbinding zijn met het kindje in jouw buik
Vanuit ontspanning en vertrouwen de zwangerschap & geboorte tegemoet gaan
Een doelgerichte methode met kennis rondom het geboorteproces
Uitgaan van de kracht en de wijsheid van jouw lichaam
Het doorbreken van de cirkel van angst, spanning en pijn
De kans verkleinen op synthetische pijnbestrijding, inknippen en andere ingrepen
Balans behouden tussen overgave en regie
Fijne ademhalingstechnieken leren en diepe ontspanning ervaren
Samen de geboorte beleven, jij en jouw partner, als team
Weten wat jullie wensen zijn en deze effectief kunnen communiceren 
Een fijne en rustige start voor jullie kindje

Dan is de HypnoBirthing® cursus iets voor jullie! 

"Van tevoren dacht ik dat 2,5 uur lang zou duren, maar soms kwamen we gewoon tijd tekort." - Tosca -

Helaas zijn angst, onzekerheid en onwetendheid over de geboorte en hoe het vrouwenlichaam ontworpen is om te bevallen, heersend in onze maatschappij. Wat je ziet in films, volgt in de media of hoort in verhalen van anderen, is meestal heftig en pijnlijk en zelden rustig en ontspannen. Je hoort niet vaak dat een geboorte ook rustig en fijn kan verlopen. Dit beïnvloedt onze gedachten over geboorte op bewust en onbewust niveau. Zo zonde, want zo mooi als de natuur de conceptie en de ontwikkeling van de baby heeft ontworpen, zo mooi is het proces van de geboorte ook. We zijn door de jaren heen vergeten dat we eigenlijk instinctief ‘weten’ hoe we een baby ter wereld moeten brengen – als we de juiste omgeving hebben en de juiste steun en mentaliteit. Ontspanning, vertrouwen en overgave, zowel tijdens de zwangerschap als de geboorte, spelen een belangrijke rol.

Waarom HypnoBirthing?
In de hedendaagse samenleving ervaren we vaak een hectische en drukke levensstijl, waarin we gewend zijn om zorgvuldig na te denken en de behoefte voelen om alles onder cotrole te hebben. We zitten veel in ons hoofd. Dit geldt ook voor de bevalling, waarbij we vergeten om naar ons lichaam te luisteren, naar ons (moeder)instinct.
In de HypnoBirthing® cursus leer je deze controle los te laten en mee te bewegen met wat je lichaam jou vertelt. Met praktische informatie, ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en visualisaties, leer je hoe je kunt bevallen op een fijne manier, zonder angst en op de manier die bij JOU past. Je leert hoe je mag vertrouwen op je vrouwenlichaam en hoe je positief invloed kunt uitoefenen op de geboorte.

Het maakt niet uit of je thuis bevalt, in het ziekenhuis of in een andere setting. Vertrouwen, ontspanning en je op je gemak voelen, dát is het allerbelangrijkste tijdens de geboorte van jullie kindje.

Unit 1

Kennismaking | Filosofie HypnoBirthing | Invloed van cultuur op geboorte |
Invloed van onze gedachten en ons (on)bewust gedrag | Verbinding lichaam en
mind | werking vrouwenlichaam | Positieve beeldvorming en mindset

Unit 2

Ouderschap vóór de geboorte | Prenatale, perinatale en postnatale binding |  Het belang van de juiste zorgverlener |  Voorbereiding van het lichaam | Ontspannings- en effectieve ademhalingstechnieken

Unit 3

Visualisatie | Verdieping van de ontspanningsoefeningen | Geboortevoorkeuren | Hoe je regie kan houden, ook als het anders loopt | Cadeaus van
de natuur

Unit 4

De rol van de partner tijdens de geboorte | Het geboorteproces | Vertrouwen, ontspanning en overgave | Misvattingen | Ontspanning, ademhaling, houdingen e.d. | Angsten en beperkende gedachten loslaten

Unit 5

Het indrukwekkende proces van de geboorte | Houdingen | De eerste kennismaking na de geboorte | Het gouden uur | Sterke band met je kindje opbouwen | Het vierde trimester | Borstvoeding

Extra

Een luisterend oor tijdens de zwangerschap en na de geboorte
Uitgebreid lesmateriaal:
Het boek HypnoBirthing,
the Mongan Method, reader met cursusmateriaal en audio's voor ontspanning

HypnoBirthing® groepscursus

De investering bedraagt € 375,- * per koppel
Het volgende zit hierbij inbegrepen:

 • 5 bijeenkomsten op locatie
 • Contact met medecursisten
 • Alle ruimte voor vragen tijdens en na sessies
 • Fijne meditaties en affirmaties + Audio
 • Het boek ‘HypnoBirthing, the Mongan Method’ van Marie F. Mongan
 • Handouts en thuisopdrachten
 • Mogelijkheid tot contact gedurende het traject

* De meeste zorgverzekeraars vergoeden de cursus (gedeeltelijk).
Kijk hiervoor in de aanvullende voorwaarden van je zorgverzekering

Praktische informatie

 • De HypnoBirthing® cursus bestaat uit
  5-wekelijkse sessies van 2,5 uur
 • Je kunt de cursus beginnen tussen de 20 en
  32 weken zwangerschap
 • Je volgt de cursus samen met je geboortepartner
 • De groep bestaat uit maximaal 6 koppels, zodat er genoeg ruimte is voor fijne interactie en persoonlijk contact
 • De cursus wordt gegeven in een prachtige, nieuwe ruimte bij StudioM in de Oude IJsfabriek in Bussum

Zouden jullie de HypnoBirthing® graag in een privé setting willen volgen? Waar en wanneer het jullie uitkomt? Dat kan ook.
De investering hiervoor bedraagt € 495,-

HypnoBirthing groepscursus

Data:       11, 18, 25 juni,
                  2 en 9 juli 2024
                  dinsdagavond
Tijd:          19.00 - 21.30 uur
Locatie:   StudioM
                  Hooftlaan 59 Bussum

WEB MariFotografie 50

HypnoBirthing privécursus

Locatie en tijd in overleg

Willen jullie even bellen en samen kijken naar de mogelijkheden?

"Jij hebt ons het vertrouwen gegeven dat wij dit kunnen op ons eigen manier."  - Joey -

Veel gestelde vragen

Wat is HypnoBirthing?
WEB MariFotografie 35

HypnoBirthing is een hele praktische en complete cursus die jou én je (geboorte)partner goed voorbereiden op de geboorte van jullie kindje. Zodat JIJ meer ontspanning en vertrouwen ervaart tijdens de zwangerschap én de bevalling, uit kan kijken naar de geboorte en jullie hier positief en trots op terug kunnen kijken. Ook als deze anders loopt dan gehoopt.
Alhoewel jouw lichaam precies weet wat het moet doen tijdens de geboorte, kun jij ook leren hoe je hierin mee kan bewegen (door kennis, ontspanning en vertrouwen) ipv het tegen te werken (spanning, onwetendheid). HypnoBirthing® haalt de spanning eraf en laat je uitkijken naar de geboorte mét de juiste informatie over het geboorteproces, ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en inzichten in jullie wensen en mogelijkheden. Dit alles zorgt ervoor dat jullie zelf keuzes kunnen maken en regie behouden. Het allerbelangrijkste is dat jij je veilig én op je gemak voelt.

Wanneer kan ik het beste met de cursus beginnen?
WEB MariFotografie 30

Je kan beginnen wanneer jij wilt. Begin je vroeg, dan hebben jij en je kindje veel profijt van de ontspanningstechnieken en het groeiende vertrouwen in de geboorte. Dit zorgt ervoor dat jouw kindje zich optimaal kan ontwikkelen en de hechting al vroeg begint. Aangeraden wordt tussen de 20e en 32e week van je zwangerschap te beginnen, maar uitzonderingen zijn er altijd. Een privécursus kan ook. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Waar staat de Hypno uit HypnoBirthing voor?
WEB MariFotografie 12

Hypno klinkt spannender dan het is. Je leert technieken om diep te kunnen ontspannen (hypnose staat voor ‘diepe ontspanning’). Diepe ontspanning is nodig voor het vinden van de juiste focus en het kunnen buitensluiten van onnodige afleiding. Zo kom je gemakkelijker in de bevalflow.

Heb ik een pijnloze bevalling met HypnoBirthing?
WEB2 MariFotografie 57

HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling, Iedereen ervaart ‘pijn’ anders. We doorbreken wel de cirkel van angst, spanning en pijn. HypnoBirthing werkt vanuit de gedachte dat je tijdens het geboorteproces uit je hoofd bent, in je lichaam en dat je ontspannen bent, zodat jij je kunt overgeven aan het geboorteproces. Alleen dan kan je lijf doen waarvoor het gemaakt is en kun jij je focussen op een rustige en soepele bevalling.

Volg je de HypnoBirthing cursus met je partner?
MariFotografie 26

Ja, het is fijn als je een geboortepartner meeneemt die bij de geboorte aanwezig zal zijn. Dit kan ook een vriendin, moeder, zus etc. zijn. Bij HypnoBirthing gaan we ervan uit dat jullie de bevalling echt samendoen. Je geboortepatner leert hoe hij of zij jou perfect kan ondersteunen om het proces te ondersteunen, zowel fysiek als emotioneel. Partners vinden het vaak juist fijn dat ze écht deelnemen en er kunnen zijn voor jou.
Bovendien worden de sessies ook als waardevolle momenten gezien om bewust sámen stil te staan bij de zwangerschap en jullie kindje!

Is HypnoBirthing alleen voor een ‘natuurlijke geboorte’?
WEB MariFotografie 44

Iedereen is uniek en elke geboorte is uniek. Er is geen goede of foute manier om te bevallen en ook geen goede of foute plek.
Vertrouwen, ontspanning en je op je gemak voelen, dát is het allerbelangrijkste tijdens de geboorte van jouw kindje. En dat kan in elke setting. Het gaat erom wat goed voelt voor JOU.
In mijn lessen bereid ik jullie voor op een rustige, warme en liefdevolle geboorte ervaring, waarin jullie mee kunnen bewegen met alle wendingen die de geboorte met zich meeneemt.

Ik ben onder controle van de gynaecoloog. Heeft het dan wel zin deze cursus te doen?
WEB MariFotografie 64 UITSNEDE

Zeker! Ook dan is het aan te raden je zo goed als mogelijk voor te bereiden op je bevalling, en dat kan met HypnoBirthing. Jij en je geboortepartner leren alles over het geboorteproces, ook als het anders loopt, zodat je onder iedere omstandigheid en in iedere situatie optimaal kunt ontspannen, vertrouwen hebt en regie ervaart, ook in een medische setting; zelfs bij een keizersnede!

Duren de sessies echt 2,5 uur? Dat klinkt lang
WEB MariFotografie 6 UITSNEDE

Ja, de sessies duren écht 2,5 uur per keer, maar ze zijn zeker niet te lang. De cursus is zó opgezet dat er genoeg afwisseling en ontspanning tussendoor is waardoor die uurtjes zo voorbij vliegen.
“Van tevoren dacht ik dat 2,5 uur lang zou duren, maar soms kwamen we gewoon tijd tekort, het vloog voorbij.”

Ben je écht moe? Gapen is voor mij een ultiem bewijs van ontspanning dus ga vooral je gang. Trek je joggingbroek aan en nestel je lekker op een stoel terwijl je tegelijk nog iets opsteekt ook!

Wordt de cursus vergoed vanuit de zorgverzekering?
WEB MariFotografie 5. UITSNEDE

Omdat ik aangesloten ben bij de HypnoBirthing® vereniging Nederland en België is het mogelijk om (een deel) van de kosten terug te krijgen van de zorgverzekering. Afhankelijk van je verzekering. Check de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Is de HypnoBirthing® docente gecertificeerd om deze cursus te geven?
WEB Ellen 66

Ja! Dat ben ik zeker en ik vind dat ook erg belangrijk. Als gecertificeerd docente draag ik graag bij aan de gedachte dat de meeste vrouwen zelfstandig hun baby gezond en veilig ter wereld kunnen brengen. Door goed te luisteren naar het lichaam en te vertrouwen op het geboorteproces, verklein je hiermee de kans op interventies en ingrepen.

Via http://hypnobirthingnederland.nl en http://www.hypnobirthing.com weet je zeker dat je docente is aangesloten bij the Hypnobirthing® Institute en aan de jaarlijks gestelde eisen voldoet.